سولفات منیزیم (Magnesium sulfate) یک ترکیب شیمیایی معدنی سفید رنگ با فرمول شیمیایی MgSO4 است که متشکل از کاتیون Mg2+(20.19% جرمی) و آنیون2-(SO4)  می باشد، این ماده در آب محلول است ولی در اتانول حل نمی شود. خواص و ویژگی های این ماده سبب به وجود آمدن کاربرده های گسترده ای برای آن گردیده است که شاید بتوان مهمترین آنها را استفاده از این ماده در پزشکی و داروسازی و همچنین کشاورزی برای تهیه کود شیمیایی دانست.

سولفات منیزیم چیست؟

سولفات منیزیم (Magnesium sulfate) با فرمول شیمیایی MgSOیک ترکیب شیمیایی معدنی سفید رنگ است. به صورت خشک و آبدار وجود دارد و متداول ترین آن هفت آبه است. سولفات منیزیم در پزشکی، داروسازی و کشاورزی کاربرد دارد.  به عنوان کود در کشاورزی برای اصلاح خاک های فاقد منیزیم استفاده می شود.

خواص و ویژگی ها

این ماده معمولا به صورت خشک و چند آبه (طبق شکل زیر) است ، متداول ترین آن در آب به شکل، هپتا هیدرات MgSO4.7H2O است. به دلیل اینکه تمام هیدرات ها با گرم شدن، آب خود را ازدست می دهند در دمای بالای 320 درجه سانتی گراد، فقط  فرم بی آب پایدار است.

کاربرد های سولفات منیزیم:

پیشتر به برخی از این کاربرد ها اشاره نمودیم که در ادامه به صورت مفصل تر به آنها خواهیم پرداخت :

استفاده در پزشکی:

به طور کلی، بدن انسان به مقدار مشخصی منیزیم نیاز دارد (حدود 400 میلی گرم در روز) ، به همین دلیل MgSO4 برای کنترل سطح پایین منیزیم در خون مورد استفاده قرار می گیرد. در بعضی موارد برای درمان ناراحتی های معده هم استفاده می شود.

این ماده در جایگاه دارویی ممکن است با برخی دارو ها نظیر داکسی سایکلین، ماینو سایکلین، داروهای تیروئید و آنتی بیوتیک هایی مانند سیپرو فلوکساسین اثر متقابل داشته باشد؛ همچنین در فرمولاسیون داروهای موثردر درمان آسم و جلوگیری از بیماری اکلامپسی نیز استفاده می شود. سولفات منیزیم در قالب دارو به صورت 20 درصد یا 50 درصد برای کنترل تشنج به افراد بر اساس رنج سنی تزریق می شود.

صنایع غذایی:

سولفات منیزیم خوراکی در صنایع غذایی برای تهیه آبجو کاربرد دارد. همچنین ممکن است برای یک ماده منعقد کننده برای ساخت توفو استفاده شود.

صنایع شیمیایی :

MgSO4 بی آب به دلیل ویژگی های ساختار خود، تمایل زیادی به رطوبت از خود نشان می دهد، به عبارتی می توان به عنوان یک جاذب رطوبتی آن را شناخت، به همین دلیل در سنتز مواد آلی در ازمایشگاه ها به عنوان یک ماده خشک کننده از آن استفاده می شود. به طور مثال در ترکیب یک ماده آلی با سولفات منیزیم، رسوی جامد در شرایط  خاص (نقطه جوش پایین) با فرآیند تقطیر جدا می شود. نمک های کلسیم سولفات و سدیم سولفات هم ، به این شکل عمل می کنند.

ساختمان سازی:

از واکنش منیزیم اکسید و محلول منیزیم سولفات برای تهیه سیمان های خاص که  چسبندگی و مقاومت بیشتری دارد، استفاده می شود. این سیمان در تولید پنل های عایق سبک مورد استفاده قرار می گیرد .تنها نکته منفی این سیمان، ضد آب نبودن آن است.

همچنین از این ماده برای آزمایش تعیین مش سنگدانه ها، استفاده می شود به این صورت که جسم موردنظر به طور کامل در محلول اشباع غوطه ور می شود و بعد از خشک کردن کامل، منافذ جسم مشخص می شود.

آکواریوم دریایی:

هپتا هیدرات در آکواریوم های دریایی که مرجان سنگی زیادی دارند برای ثابت نگه داشتن غلظت منیزیم استفاده می شود. کمبود کلسیم  باعث می شود که کنترل غلظت کلسیم ومواد قلیایی سخت شود؛چون منیزیم برای تثبیت یون ها در آب شور و جلوگیری از رسوب به صورت کلسیم کربنات استفاده می شود.

 

استفاده به عنوان نمک حمام (نمک اپسوم) :

استفاده اصلی آن در فرمولاسیون نمک های حمام (اپسوم) می باشد، این نمک برای تسکین درد (به ویژه درد پا) استفاده می شود. افراد بسیاری استفاده از این نمک را باعث بهبود درد های عضلانی می دانند ولی از نظر علمی اثبات نشده است.

در انگلستان ادعا می شود که دارویی حاوی سولفات منیزیم و فنل وجود دارد که برای جوش کوچک و عفونت های مختصر مفید می باشد.

استفاده بیش ازحد این ماده می تواند عوارض جانبی همچون کاهش گردش خون، افت فشار خون، مشکلات تنفسی، گیجی و ضعف و … شود.

کاربردهای صنعتی:

از این ماده در صنعت کاغذ ، ریون و ابریشم استفاده می شود که می تواند در بی رنگ کردن موثر واقع شود. در صنایع چرم سازی نیز برای افزایش مقاومت حرارتی از این ماده استفاده می شود.

در صنایع کوچک، برای تولید مخمر و تولید مونو گلومات که به عنوان یک تثبیت کننده کلسیم هیدروژن فسفات در خمیر دندان عمل می کند،استفاده می شود.

برای خرید این محصول با کیفیت عالی و قیمت مناسب با کارشناسان واحد فروش بازرگانی آتیه تجارت ترنگ تماس حاصل فرمایید.

دیدگاهتان را بنویسید