اسید نیتریک یک اسید خورنده و یک ماده اکسید کننده قوی است. خطر عمده ناشی از آن سوختگی های شیمیایی است ، زیرا هیدرولیز اسید را با پروتئین (آمید) و چربی ها (استر) انجام می دهد ، در نتیجه بافت زنده (به عنوان مثال پوست و گوشت) تجزیه می شود. اسید نیتریک غلیظ به دلیل واکنش آن با کراتین، پوست انسان را زرد رنگ می کند.
خواص فیزیکی و شیمیایی اسید نیتریک
نام ها | تیزاب، جوهر شوره |
نقطه جوش | 83 درجه ی سانتی گراد |
دمای انجماد | 40- درجه ی سانتی گراد |
شکل ظاهری | در دمای اتاق این محصول به صورت خالص (100%) بی رنگ
به صورت منجمد سفید رنگ است. |
کاربرد های اسید نیتریک
اسید نیتریک در کشاورزی
بیشترین استفاده از اسید نیتریک (چیزی در حدود 80 درصد) برای تولید و ساخت نیترات آمونیوم (NH4NO3) صرف می گردد. نیترات آمونیوم جز اصلی سازنده کود شیمیایی در صنایع کشاورزی است. این اسید همچنین برای تولید کودهای که فسفات های طبیعی در اسید نیتریک حل می شوند استفاده می شود.
NH3 + HNO3 -> NH4NO3 + H2O
کود های نیترات با اسیدی کردن خاک سطح pH را کاهش می دهد و نیتروژن آزاد می کند و به تقویت رشد گیاه کمک می کند. با این حال، اگر نیتروژن بیش از حد آزاد شود، می تواند باعث رشد بیش از حد شود. در نهایت، سطوح بالای نیتروژن در خاک به گیاهان آسیب می رساند و یا احتمالاً منجر به میوه دهی کم یا بدون میوه می شود.
کابرد صنایع غذایی
اسید نیتریک در تولید نیتریت های سدیم و پتاسیم که ترکیبات حاوی یون -NO2 می باشند جهت کاربرد در صنایع غذایی استفاده می شوند.سدیم نیتریت NaNO2 و با گرید خوراکی (E250) و پتاسیم نیتریت KNO2 با گرید (E249) به عنوان نگهدارنده در فرایند پردازش گوشت هایی مانند سوسیس، کالباس، انواع بیف ها، بیکن ها، همبرگر و… مورد استفاده قرار می گیرند.
وجود یون نیتریت در این فراورده ها موجب جلوگیری از رشد باکتری ها و مسمومیت های غذایی کشنده ای مانند بوتولیسم می شود. نیتریت به عنوان افزودنی به گوشت تازه نیز افزوده می شود این ماده موجب ثابت ماندن رنگ گوشت قرمز تازه می گردد. بنابراین گوشت های قرمز تازه ای که در سوپر مارکت مشاهده می گردد لزوما کشتار روز نیستند و ممکن است تنها با افزودن نیتریت تازه به نظر بیایند.
نیتریت های افزوده شده به گوشت قرمز برای جلوگیری از تغییر رنگ هنگام سرخ و یا کباب شدن در اثر حرارت به نیتروز آمین ها تبدیل می شوند. نیتروز آمین ها موادی سمی شامل گروه های NH-NO هستند که جز یکی از خطرناک ترین و اصلی ترین عوامل شناخته شده در ایجاد سرطان به حساب می آیند.
گروه های مخالف حذف نیتریت از گوشت و فراورده های آن بر این باورند که حذف این افزودنی می تواند موجب ایجاد اپیدمی مسمومیت های غذایی شود. در نتیجه امروزه بر اساس نظرات موافق و مخالف میزان وجود نیتریت در محصولات گوشتی به طور چشمگیری کاهش پیدا کرده است اما هنوز با وجود اثبات سرطانزا بودن آن در حیوانات، از آن استفاده می شود.
استخراج طلا
اسید نیتریک در خالص سازی فلزاتی مانند طلا و نقره استفاده می شود زیرا ناخالصی ها مانند متا اکسیدهای مختلف موجود در سطح طلا را حل می کند. طلا در HNO3 نامحلول است و پس از فیلتراسیون و بازیابی استخراج می شود.
دارویی
در زمینه پزشکی از اسید نیتریک در حالت خالص به عنوان ماده سوز آور برای از بین بردن زگیل و… استفاده می شود. از محلول های رقیق شده در درمان سوء هاضمه استفاده می شود.
سوخت موشک
اسید نیتریک به اشکال مختلف به عنوان اکسید کننده در موشک های سوخت مایع استفاده شده است. اسید نیتریک یک اکسید کننده قابل ذخیره است که به عنوان پیشران موشک استفاده می شود.
سایر کاربرد ها
- تهیه ی پلیمر هایی مانند پلی آمید ها ، پلی اورتان و…
- ساخت ترکیبات آلی نیتروژن دار مانند نایلون
- این ماده کاربرد های فراوانی از جمله در ساخت تیزاب سلطانی، مواد منفجره و… دارد.
- تولید رنگ و پلاستیک
- قدیمی کردن چرم و چوب
- شستشوی فلزات
برای خرید این محصول با کیفیت عالی و قیمت مناسب با کارشناسان واحد فروش بازرگانی آتیه تجارت ترنگ تماس حاصل فرمایید.