سولفات آمونیوم ( Ammonium sulfate ) از ترکیبات سولفاته (مانند سولفات منیزیم، سولفات روی، سولفات منگنز و…) شناحته شده است و دارای کاربرد های فراوانی به ویژه در صنعت کشاورزی به عنوان کود و در صنعت خوراکی به عنوان تنظیم کننده اسیدیته آرد و نان مورد استفاده قرار می گیرد.

سولفات آمونیوم (Ammonium sulfate) یکی از ترکیبات سولفاته با فرمول شیمیایی NH4)2SO4) است. این ترکیب در کشاورزی، صنایع غذایی، تصفیه آب، دباغی چرم، عامل ضد آتش در پارچه ها و افزودنی در خوراک دام استفاده می شود. رایج ترین کاربرد سولفات آمونیوم به عنوان کود شیمیایی است که حاوی 21% نیتروژن و 24% سولفور است. این کود را در خاک هایی با کمبود نیتروژن استفاده می شوند.

خصوصیات فیزیکی و شیمیایی

خصوصیات فیزیکی و شیمیایی این ترکیب را در جدول زیر می توانید مشاهده کنید:

جرم مولکولی 132.14 g/mol
دانسیته  1.77 g/cm³
حلالیت نامحلول در استون، الکل و اتر

این ترکیب دارای نقطه ی ذوب بالا در حدود 250 درجه ی سانتی گراد می باشد اما هنگامی که تجزیه شود می تواند گاز های سمی،نظیر اکسید سولفور، اکسید نیتروژن و آمونیاک آزاد کند. میزان انحلال سولفات آمونیوم  در آب به دلیل ماهیت یونی بسیار بالا است و می تواند باعث رسوب پروتئین ها شود. به دلیل ثابت دی الکتریک بالای آب، یون های نمک تفکیک شده که آمونیوم کاتیونی و سولفات آنیونی هستند به راحتی در پوسته های هیدراتاسیون مولکول های آب حل می شوند. این ماده دارای کاربرد های صنعتی زیادی است و معمولا حاوی 21٪ (وزنی – وزنی) ازت و 24٪ (وزنی- وزنی) گوگرد است.

ویژگی ها و کاربردها

عمده مصرف این ماده در صنایع کشاورزی می باشد که در ابتدا به آن خواهیم پرداخت:

کاربرد در کشاورزی به عنوان کود شیمیایی

کود سولفات آمونیوم از حدود 21 درصد نیتروژن و 24 درصد سولفور تشکیل شده است.این کود برای زمانی که خاک گیاه  کمبود نیتروژن داشته باشد استفاده می شود. تمام کود های نیتروژنی که مورد استفاده قرار می گیرند نیتروژن را به صورت آمونیاک مثبت NH4+ به خاک اعمال می نمایند از جمله کود های دیگری که برای جبران کمبود نیتروژن مورد استفاده قرار می گیرد می توان به اوره CO(NH2)2 با 46 درصد N ، آمونیاک بدون آب NH3 با 82 درصد N، آمونیاک آبی و یا هیدروکسید آمونیاک NH4OH با 20 الی 41 درصد نیتروژن اشاره نمود.

استفاده از این ترکیب به صرفه و اقتصادی نیست، چرا که جایگزین های دیگری با مقدار نیتروژن بالاتری برای این کار وجود دارد. اما این کود یک منبع عالی برای عنصر گوگرد (S) است و  علاوه بر نیتروژن می تواند کمبود سولفور را که وظایف بسیار مهمی از جمله سنتز پروتئین ها را بر عهده دارد جبران نماید.

گاهی نیز مقداری از این کود به مواد از بین برنده ی علف های زائد اضافه می شود تا اثر بخشی آنها را افزایش دهد. این کار به خصوص زمانی که آب مورد استفاده ی ما حاوی ترکیبات کلسیم, منیزیم و سدیم باشد می تواند بسیار موثر باشد. در این کاربری بهتر است که از نوع خالص استفاده شود. می توان این کود را به صورت جداگانه و یا مخلوط با سایر کود ها مورد استفاده قرار داد. انحلال پذیری بالای آن در آب موجب گردیده تا از آن به صورت پاششی نیز برای گیاهان نیز به کار برده شود.

کاربردهای دیگر

همچنین از کاربردهای  آن می توان به نقش آن در تولید برخی پودرهای خاموش کننده ی آتش،تولید محصولات شیمیایی, خمیر کاغذ, تولید پارچه و همچنین صنایع دارویی اشاره کرد.

از دیگر کاربردهای این ماده می توان به استفاده در فرآیند رسوب دادن پروتئین اشاره کرد.

در برخی صنایع و آزمایشگاه ها تولید کنندگان و محققان نیاز دارند که پروتئین را از سایر مواد و بافت ها جدا کنند، برای انجام عملیات جداسازی از ماده ی فوق استفاده می شود.

  • دباغی چرم
  • عامل ضد آتش در پارچه ها و کاغذ ها
  • تولید ابریشم
  • به عنوان افزودنی در خوراک دام
  • ماده ای مغذی برای کمک به رشد و پرورش بعضی باکتری ها
  • در پردازش برخی فلزات مانند کروم و طلا
  • در تولید و پردازش برخی پلیمر های به کاربرده شده در تخته چوب ها
  • تثبیت کننده ی شیل و یا مایعات حفاری
  • گالوانیزه کردن آهن
  • تولید مواد افزودنی خوراکی (آلومینیوم آمونیوم سولفات)
  • تولید هیدروژن سولفید
  • مواد شوینده و ضد عفونی کننده

برای خرید این محصول با کیفیت عالی و قیمت مناسب با کارشناسان واحد فروش بازرگانی آتیه تجارت ترنگ تماس حاصل فرمایید.

دیدگاهتان را بنویسید